Dječji folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić”

Dječji folklorni ansambl započeo je s radom u okviru Folklornog ansambla 2012. godine s ciljem očuvanja bogatstva kulturne raznolikosti hrvatske pučke i gradske tradicije primijenjenog u dječjoj dobi. U početku je to bila dječja grupa koja je okupljala djecu od 8. do 12. godine. U istoj sezoni se prvi puta pojavila na smotri folklornih amatera grada Zagreba i ostvarila zapažen uspjeh te se svojom izvedbom nametnula u sam vrh dječjeg folklornog amaterizma grada Zagreba. Povećanjem interesa i broja djeca od 2014. godine djeluju dvije dječje grupe te se isti trend nastavlja do danas kada djeluju četiri dječje grupe podijeljene prema uzrastu. Od 2017. godine s radom je započeo i dječji tamburaški orkestar.

Vjeran poštovanju narodne svirke, pjesme i plesa, već od prvih dana, počinje se polako stvarati cjelovit opus hrvatskih dječjih igara, pjesama i plesova. Tako danas mali Goranovci izvode dječje igre, plesove i pjesme Međimurja, Podravine, Posavine, Slavonije, Turopolja, Zagorja, Like, otoka Murtera, Ugljana. Po uzoru na goranovsku tradiciju brige oko narodnih nošnji, od samih početaka počinje se polako stvarati i fundus dječjih narodnih nošnji.

Dječje grupe redovito sudjeluju na Smotri folklornih amatera grada Zagreba, Dječjem festivalčiću, manifestaciji ”Zvuci Opatovine” te drugim manifestacijama i smotrama po Hrvatskoj kao i u inozemstvu (Austrija, Češka, Rumunjska, Slovenija).

Ansambl se redovito uključuje u projekte kojima će približiti i naučiti naše najmlađe njegovanje hrvatske baštine. Članovi su sudjelovali u projektima: ”Ej, da mi je ići u svatove”, koncertnom programu hrvatskih svadbenih običaja; „Škola dječjeg folklora“; „Ljepota tradicijskog ruha i njegova scenska primjena”, izložba narodnih nošnji.

Priznanja za dosadašnji rad su pohvale i priznanja na ”Dječjem festivalčiću” te odabiri među najboljim grupama na završnici smotre folklornih amatera grada Zagreba. Nakon pet godina rada dječjih grupa, uz iznimne napore svih članova, voditelja, garderobijera, roditelja, koncertom održanim u svibnju 2017. godine postignut je status Dječjeg folklornog ansambla.

Voditeljice: Irena Rimac, Anita Huđek, Martina Vidaković

Voditelj dječjeg orkestra: Goran Hlebec

2020.:

  • Zagreb, KDVL, Pokladni običaji

2019.:

  • Zagreb, KUC Travno, Cjelovečernji koncert
  • Zagreb, Centar za kulturu Prečko, Božićni koncert
  • Sv. Nedjelja, Dječji festival

2018.:

  • Austrija
  • Jadran / Pula
  • Zagreb, KUC Travno, Cjelovečernji koncert

2017.:

  • Češka
  • Slovenija