Grupa za međunarodni folklor je osnovana u okviru SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“ 1981. godine po uzoru na mnoge slične grupe u svijetu, gdje se folklor i plesna kultura ne njeguju samo radi scenskog prikaza te je jedina grupa takvog tipa u Hrvatskoj. Sve je počelo 12. listopada 1981. godine kada je osnivač Grupe, Nenad Bičanić, organizirao prvi tečaj međunarodnog folklora kojeg je vodio g. Francis Feybli iz Švicarske.


Prvih godina Grupa ima isključivo „nescenski karakter“, pleše se iz zadovoljstva i želje za upoznavanjem plesova i običaja raznih naroda svijeta. Tijekom godina sve se češće nastupa s prikazima plesova raznih zemalja. Od prvih dana postojanja, članovi grupe redovito sudjeluju na seminarima, domaćim i stranim radionicama te surađuju sa sličnim grupama u Europi. Fond plesova se povećavao tako da se danas pleše preko 250 plesova iz cijelog svijeta iako prevladavaju plesovi iz Europe. Plesovi su izvorni s minimalnim utjecajem koreografskih rješenja potrebnim za scensko izvođenje.
U početku su članovi jednostavnom crno-bijelom odjećom označavali pripadnost Grupe svim sličnim grupama svijeta, dok se u novije vrijeme počinje koristiti stilizirana nošnja kako bi se pokušao postići potpuniji dojam. S obzirom na brojnost plesova iz više zemalja svijeta, raznolikost tradicijskih kostima, nije moguće posjedovati izvorne nošnje za svaki ples i zemlju iz koje pojedini ples dolazi, stoga se na nastupima koristi stilizirana odjeća.


Grupa redovito sudjeluje na Smotri folklornih amatera Grada Zagreba, „Međunarodnoj smotri folklora“, „Zvucima Opatovine“, „Večerima Petrice Kerempuha“, „Cest is D’Best“, manifestacijama nacionalnih manjina Grada Zagreba i drugim prigodama. Grupa surađuje s udrugama nacionalnih manjina i srodnim grupama u inozemstvu.

Jednom godišnje Grupa organizira plesnu radionicu koju vode svjetski učitelji plesa (Francis Feybli, Yves Moreau iz Kanade, Linda Tsardakas & Klaus Grimm iz Njemačke).
Grupu su tijekom godina vodili: Nenad Bičanić, Ivica Džeba, Sonja Marković, Dunja Gerić, Emil Balažić, Nenad Guszak, Gordana Potočnik, Jasna Šoljan Barbić, Rajka Veverka.
Osnovna misao vodilja i danas je ostala ista kao i u početku – plesni nam je korak jezik sporazumijevanja s raznim kulturama i narodima svijeta.

Voditeljica Grupe: Rajka Veverka


Grupa održava probe ponedjeljkom i četvrtkom od 18:00 do 20:00 sati u sjedištu Društva, Opatovina 11.