Akademski harmonikaški orkestar “Ivan Goran Kovačić” je osnovan 1977. godine pri KPD “Slovenski dom” u Zagrebu gdje djeluje do 1990. godine. Početkom 1991. pripaja se SKUD-u “Ivan Goran Kovačić” gdje je i danas jedna od sekcija. Osnivač i dirigent orkestra, dipl. ing. Zvonko Šiljac vodi orkestar sve do rujna 2003. godine kada umjetničko vodstvo preuzima Gordana Šuštić, profesor harmonike, magistar znanosti i umjetnosti te glazbeni pedagog u glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru. Od sredine 2009. godine do listopada 2013. godine orkestrom ravnaju Anamarija Nerad, Damir Bužleta, Gordana Šuštić i Vjekoslav Babić. U listopadu 2013. vodstvo orkestra preuzima Stjepan Vuger.


Orkestar je jedan od najuspješnijih amaterskih glazbenih ansambala u Zagrebu te među najboljima u Europi na području harmonikaške glazbe, a s brojnim nagradama osvojenim na smotrama i gostovanjima u zemlji i inozemstvu proteklih 40 godina te svojim sveukupnim radom uspješno razbijaju predrasude o harmonici kao narodnjačkom instrumentu te publici nude sasvim drugačiju sliku tog impresivnog instrumenta.


U bogati opus orkestra ubrajaju se brojna klasična djela, kao i skladbe suvremenih hrvatskih i inozemnih skladatelja. Orkestar redovito izvodi i najpoznatija djela filmske glazbe, tango glazbe i francuske šansone.


Orkestar vrlo uspješno surađuje s Hrvatskim društvom skladatelja te brojnim eminentnim imenima hrvatske glazbene scene. Redovito nastupa na Međunarodnim susretima harmonikaša u Puli te Glazbenim smotrama djece i mladeži Republike Hrvatske a za svoj je rad primio mnoga priznanja i nagrade na brojnim međunarodnim natjecanjima u Belgiji, Francuskoj, Švicarskoj, Italiji, Češkoj i Portugalu, na kojima gotovo uvijek promovira hrvatsku suvremenu glazbu. Posebno se ističu osvojena prva mjesta na međunarodnim natjecanjima harmonikaša u Puli i Slavonskom Brodu te brojne nagrade i priznanja s natjecanja i gostovanja diljem Europe.


Predsjednik: Neven Pavelić

Dirigent: Stjepan Vuger