Prije više od šest desetljeća, u okruženju raspjevanog studentskoga kulturno-umjetničkog društva stasao je u njemu srodan ansambl uistinu specifična sastava – muški vokalni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ – jedan od rijetkih te vrste u Hrvatskoj.


Sami počeci ansambla vezani su uz ime Dušana Prašelja, dirigenta koji je vodio Akademski zbor i koji je 1956. godine inicirao osnivanje malog muškog sastava nazvanog „Grupa Dalmatinaca“, koje je naziv definirao i repertoar. U to vrijeme djeluje kao oktet, a kasnije kao vokalno-instrumentalni sastav (Muški akademski vokalno-instrumentalni ansambl). Godine 1964. formalno se osamostalio te od tada ima vlastite dirigente voditelje.


Svaki dirigent je unosio promjene od povećanja broja članova do izbora repertoara. Repertoar Muškog vokalnog ansambla sadrži široki programski okvir koji varira u rasponu od europske i nacionalne umjetničke glazbene baštine, hrvatskih svjetovnih i sakralnih pučkih napjeva i mnogih obrada, sve do folklorne tradicije izvan europskih kultura, poput negro spiritualsa, duhovnih pjesama crnih američkih protestanata izraslih iz ranije baštine gospelsongsa.


Ansambl redovito nastupa na smotrama, natjecanjima i koncertima diljem Hrvatske, a hrvatsku glazbenu baštinu uspješno je predstavio i na gostovanjima u inozemstvu – u Norveškoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Engleskoj, Francuskoj, Austriji, Švicarskoj, Mađarskoj, Italiji i Kanadi.


Tijekom svog djelovanja snimio je više audio zapisa te programa za radio i televizijske emisije.

Povodom 50. obljetnice djelovanja (1998.) snimio je CD nosač zvuka “50”.


U 2008., godini obilježavanja 60. obljetnice Društva postiže zapažene koncerte i nastupe, od kojih se posebno ističe 1. nagrada u svim kategorijama na Međunarodnom natjecanju muških komornih zborova u Petrinji (nagrada Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske udruge zborovođa).


Dosadašnji voditelji su redom: Duško Prašelj, Adalbert Marković, dr. Vladimir Babuš, Vinko Glasnović, Zdravko Vitković, Ivo Androja, Dinko Fio, Marjan Krajna, Božidar Galli, Josip Nalis, Ozren Bogdanović, a od 2017. godine voditelj ansambla je Lobel Filipić.


Vjernost članova ansamblu mjeri se desetljećima: od sadašnjeg sastava Miroslav Varlec u zboru je punih 55 godina, Luka Šulentić 54, Zdenko Gudlek 31, Davor Malus i Josip Crnić 24, a Ivan Škunca i Dako Kuzle 22 godine. Zbog toga priča o Ansamblu ovog tipa je zapravo uvijek priča o ljudima, njihovim umjetničkim sklonostima i ljubavima koji su vlastitim udjelom pridonijeli kontinuitetu i vrijednosti jednog specifičnog izraza amaterskog stvaralaštva.