PJEVALI SMO PRED ČELIČNOM LADY, SURAĐIVALI S ANDREOM BOCELLIJEM I JOSÉOM CARRERASOM, OBRADILI BEATLESE I OLIVERA…

Akademski zbor ”Ivan Goran Kovačić” utemeljen je 1948. godine. Kroz više od tri četvrtine stoljeća pjevali smo najveća djela Beethovena, Mozarta, Bacha i drugih velikih skladatelja. Pjevali smo na inauguraciji više predsjednika, surađivali s poznatim imenima kao što su Andrea Bocelli, José Carreras, Radojka Šverko, Josipa Lisac i Tonči Huljić. Pjevali smo pred povijesnim legendama – Čeličnom lady Margaret Thatcher i papom Ivanom Pavlom II., obrađivali smo i hitove Beatlesa, Olivera Dragojevića, a vlasnici smo i dva Porina. Dosad je kroz naše redove prošlo više od 2.500 ljudi.

Kroz povijest i dugo djelovanje, vodili su nas ugledni hrvatski glazbenici Mladen Jagušt, Duško Prašelj, Lovro Županović, Adalbert Marković, Dinko Fio, Vladimir Kranjčević, Saša Britvić i Luka Vukšić. Od 2022. godine, Umjetnički voditelj Zbora je Ivan Šćepanović. Asistent umjetničkog voditelja je Stjepan Vuger.

Nastupali smo pod ravnanjem najvećih domaćih i svjetskih glazbenika.

Među njima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Zubin Mehta, Sir Yehudi Menuhin, Krzysztof Penderecki, Lorin Maazel, Ennio Morricone, Noam Sheriff, Gerd Albrecht, Kazushi Ono, Alun Francis, Hans Graf, Kurt Masur, Dmitrij Kitajenko, Valerij Gergijev i Sir Neville Marriner. Među solistima koji su pjevali s ‘Goranovcima’ su pjevačke legende kao što su Vladimir Ruždjak, Ruža Pospiš – Baldani, Ruggiero Raimondi, Jose Carreras, Grace Bumbry, Barbara Hendricks, Thomas Moser, Jan Hendrik Rootering, Andrea Bocelli, Inva Mula, Sumi Jo, Nikolai Schukoff i mnogi drugi.

Dubrovačke ljetne igre, pulska Arena, spektakl s Huljićem, Pozdrav ljetu s Anom Rucner

Pandemija je na neko vrijeme zaustavila nastupe, ali ne i probe. Tako smo iz sigurnosti svoga doma tijekom lock-downa impresionirali djelima Franje Dugana mlađeg i starijeg. Ipak, posljednjih se godina možemo pohvaliti i atraktivnim nastupima uživo. Svaki bi umjetnik poželio sudjelovati na Dubrovačkim ljetnim igrama, što je Zbor ostvarivao desetljećima, pa tako i 2017. s Carminom Buranom, ali i 2019. s Beethovenovom Devetom simfonijom, pod ravnanjem maestra Ivana Repušića. Carminu Buranu pjevamo i 2018. u pulskoj Areni, prateći Sumi Jo, jednu od najpoznatijih svjetskih sopranskih diva. Na spektaklu Zagreb Classic na Tomislavcu 2019. oduševljavamo Zagrepčane i sa zabavnim skladbama, poput hita ”Sve bi seke ljubile mornare”, pridruživši se na pozornici Tončiju Huljiću i Madre Badessi.

U bogatoj povijesti zbora, ističe se izvedba opere „Aida“ u Stuttgartu sa slavnom Grace Bumbry kao Amneris, suradnja s čuvenim dirigentom Zubinom Mehtom u Parizu, gdje je jedan od voditelja bio i Gregory Peck. Svečano obilježavanje 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu 2019. oplemenjujemo Zborom Hrvatica iz opere Porin. Novu 2020. godinu dočekujemo na Trgu bana Jelačića s ”Odom radosti”, s kojom 2020. nastupamo i u spotu Ane Rucner , podržavši našu proslavljenu violončelisticu u spektakularnom desetom ”Pozdravu ljetu” na Srđu.

Izvedbe vrhunskog klasičnog repertoara nastaju u suradnji s poznatim orkestrima, dirigentima i solistima, ali i važnim hrvatskim institucijama. Pored redovnih koncerata sa Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, zbor IGK surađivao je s Josipom Lisac, Maksimom Mrvicom, Tonyjem Cetinskim, Joséom Carrerasom i Invom Mulom, poznatoj po ariji iz filma Peti element. 2014. u zagrebačkoj Areni prvi put nastupili smo uz talijanskog slavuja Andreu Bocellija, a 2015. poveli publiku u svijet filma uz veličanstvenog Oscarovca Ennija Morriconea. Gostovali smo u Bochumu i u Izraelu, gdje smo, na poziv Izraelskog simfonijskog orkestra i njihovog osnivača i dirigenta Noama Sheriffa, na četiri uzastopna koncerta izveli Mahlerovu Osmu simfoniju. Zapjevali smo i na svečanoj inauguraciji Predsjednice Republike Hrvatske.

Osim u koncertnim dvoranama, naše izvedbe možete čuti i u nizu popularnih reklama. Ipak, najdraže su nam izvedbe klasike, u kojoj smo najbolji. Dokazuju to i dvije nagrade Porin – prvi iz 1995. za izvedbu Papandopulove „Hrvatske mise“ u kategoriji „Najbolje ponovno izdanje (izvan pop/rock glazbe)“ te drugi iz 2016. za izvedbu Mozartova „Requiema“ pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića i u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom u kategoriji „Najbolji album klasične glazbe“.

Predsjednica zbora: Lana Kancir
Dirigent: Ivan Šćepanović
Asistent: Stjepan Vuger
Voditelj zborskog arhiva: Ante Živković