Vinko Karmelić

You are currently viewing Vinko Karmelić

Rođen 1987. u Bolu na Braću. 

Diplomirao je 2012. godine na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu stekavši naziv magistra glazbene pedagogije. Diplomski rad na temu Rekonstrukcija i revitalizacija bolske mise Angelorum dio je projekta obnove bolskih misa koji je započeo 2011. godine. 
Vođenjem zborova počeo se baviti u ranome djetinjstvu kao zborovođa i orguljaš župe sv. Ivana Krstitelja u Bolu. Od samih početaka rada sa zborom radi na očuvanju i obnavljanju tradicijskog pučkog pjevanja Bola, pri čemu se posebno ističe cjelovečernji koncert bolskih korizmenih napjeva u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu u sklopu manifestacije Pasionska baština 2010. Polazio je nekoliko seminara uglednih hrvatskih i europskih dirigenata. 
Dobitnik je godi?nje nagrade Općine Bol za najviše zasluge u kulturi za 2002./2003. Godine 2006. dobio je nagradu Srednje škole Bol summa cum laude
Trenutno je jedan od umjetnčkih voditelja Akademskog zbora “Concordia discors” Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zajedno s članovima Umjetničkog vodstva Zbora 2011. godine dodijeljena mu je nagrada “Franjo Marković” Filozofskog fakulteta u Zagrebu. S isitim zborom osvaja treće mjesto u finalu natjecanja “Do posljednjeg zbora” na HRT-u, a zatim na Festivalu pjevačkih zborova u Zagrebu 2012. godine osvaja prijelazni pehar Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu hrvatskog skladatelja (J. Kaplan: Dugo u noć). 
Uz umjetnički rad s različitim vokalnim ansamblima bavi se i pedagogijom. 

Trenutno je zaposlen u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu.

  • Post published:22/05/2020