Tužna statistika pokazuje: ako se ovako nastavi kroz iduće tri generacije izumrijet će i posljednji primjerak tenora. Koji su uzroci tome?

You are currently viewing Tužna statistika pokazuje: ako se ovako nastavi kroz iduće tri generacije izumrijet će i posljednji primjerak tenora. Koji su uzroci tome?

Homo tenoritus, široj publici poznat kao tenor, muški glas zavidnih visina, u divljini se mogu naći na satima vokalne tehnike ili igranju društvenih igara, a prirodno im je stanište roditeljski dom dok ne sazriju u potpunosti. Sazrijevanje se, za razliku od drugih dionica, ne raspoznaje po glasu već po kulminaciji blagog paperja na licu. Posljednjih je nekoliko godina prisutnost ove dionice u strmoglavom trendu opadanja u zborskom pjevanju, a Zborski list pita se što je tome pridonijelo.

“Ja smatram da su za to krivi basi koji nam uporno kradu žene te mi ne možemo nastaviti svoju tenorsku lozu, već polako izumiremo”, rekao je Tenorino Tenorčinović sa suzom u oku.

Tenori su uglavnom privilegirana dionica, obećavaju im se zlata, dijamanti, veze i turneje, ali jedan je sada progovorio o istini izumiranja tenorske vrste i mi ekskluzivno donosimo tu priču, piše Zborski list.

Tenorko Tenorčević (37) pred 20 je godina i na vrhuncu svoje tenorske mladosti upao u Akademski zbor “Ivan Goran Kovačić” ne znajući kakve ga sve privilegije čekaju.

Kad je došao na audiciju, dali su mu popis privilegija – od sudjelovanja na svakoj turneji, povremenih telefonskih preklinjanja za sudjelovanja na svakom koncertu, laganog bildanja ega, do uglavnom sopranskih obožavateljica tenorskog milozvučnog glasa koje su se nerijetko gurale kako bi stale ispred njih na koncertima, sjele pored njih na turneji ili ih počastile čašicom pića na tulumima u nadi da će im oni zauzvrat pokloniti šaputanje na uho svojim milozvučnim glasom. 

“I zaista, sve su se privilegije obistinile. Na jednoj od mnogobrojnih turneja upoznao sam svoju sadašnju ženu Soprankicu koja me već salijetala na tulumima”, kazao je Tenorko.

“Odmah smo kliknuli i nedugo nakon toga jedno drugom pjevali na vlastitom vjenčanju, ubrzo osnovali obitelj i nakon napunjenih 16 godina poslali svoju djevojčicu na audiciju za ‘Kovačić’, uvjereni da im šaljemo prima soprana”, kazao je Tenorčević. 

“I dođu rezultati par dana nakon audicije, a mi u šoku. Moja malena milozvučna Altina smještena je u alte 2”, kaže Tenorčević.

Roditelji su, naravno, izvan sebe i nije im jasno jesu li Altinu pripremali pogrešnom vokalnom tehnikom. Mama Soprankica uvjerena je kako će se iz njenog glasa izroditi dramski sopran jer nije moguće da je Altina alt 2, to jednostavno nije prirodno!

“I sad vi meni recite, da je naša Altina rođena kao muško – pa oni bi se usudili smjestiti ga u basa, i to još basa 2, da ruje u dubinama i kasni u životu. Mi tenori nismo za to krivi, treba se dobro razmisliti prije smještanja u glasove”, frustrirano je izjavio Tenorčević.

Dobrovoljni skup za očuvanje tenorske ugrožene vrste održat će se 17. i 21. listopada na FER-u. Tamo će Sopranka i Tenorko inzistirati da se Altinu ponovno presluša i smjesti u odgovarajuću dionicu. Dođi i ti pomoći očuvanju tenorske vrste i dati podršku Soprankici i Tenorku.

Tekst je djelo fikcije u svrhu promocije audicija za Akademski zbor “Ivan Goran Kovačić”.

  • Post published:14/10/2023