STABAT MATER U LISINSKOM

You are currently viewing STABAT MATER U LISINSKOM

U četvrtak 16.3. Akademski zbor IGK imao je čast izvoditi Rossinijev ‘Stabat Mater’ pod dirigentskom palicom maestra Marca Korovitcha, jednim od najvrsnijih mladih europskih zborskih dirigenata. Maestro Korovitch jedan je od najvrsnijih zborskih autoriteta u Europi – među ostalim radi sa zborovima Švedskog, Zapadnonjemačkog i Francuskog radija, najmlađi je dirigent koji je vodio glasoviti ansambl Concerto Köln, a od prošle godine preuzeo je mjesta glazbenog ravnatelja legendarnog pariškog Orkestra Colonne i šefa dirigenta Zbora Pariškog orkestra (Chœur de l’Orchestre de Paris).

Ovoj izvedbi pridružili smo se prijateljima iz Zbora Hrvatske radiotelevizije i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, a djelo je upotpunio i kvartet sjajnih mladih solista: sopranistica Myrianne Fleur, mezzosopranistica Emilija Rukavina, tenor Filip Filipović te bas bariton Marko Mimica.

Bliži nam se Uskrs, a Sabat Mater dolorosa svakako je najpoznatija meditativna sekvenca koja se tradicionalno pjeva moleći križni put petkom tijekom korizme, pri čemu se svetim trodnevljem prisjećamo Kristove muke

Rossini je uspio napisati dio ovog djela 1832., no loše mu je zdravlje onemogućilo da ga dovrši. Nakon što je napisao polovicu partiture (br. 1 i 5–9), zamolio je svog prijatelja Giovannija Tadolinija da sklada dodatne stavke.
Dovršeno 1841., djelo je praizvedeno u Parizu uz golemo oduševljenje javnosti. Prvom izvedbom u Italiji dirigirao je Gaetano Donizetti, izvijestivši kako je zanos bilo nemoguće opisati.

Hrvatski radio 3 uživo je prenosio koncert, a snimka će se uskoro moći pogledati i na Hrvatskoj radioteleviziji.

Photo credits: Jasenko Rasol za HRT

  • Post published:22/03/2023