“Oda mladosti” T. Radović, roman nadahnut goranovskim dogodovštinama

You are currently viewing “Oda mladosti” T. Radović, roman nadahnut goranovskim dogodovštinama

U izdanju Meandarmedije upravo je izašao roman Oda mladosti Tanje Radović, dugogodišnje članice i suradnice SKUD-a “I. G. Kovačić”, inspiriran turnejom studentskog zbora našeg Društva u Francuskoj 1990. godine. 

Roman je autorica posvetila “Ivanu Goranu Kovačiću”, no ne radi se o memoarima, već o fikciji koja se referira na stvarnost te se stoga razne generacije zboraša mogu prepoznati kroz glazbu, prijateljstva, ljubavi i svu bujnost doživljaja i osjećaja koje mladost nosi u sebi.

Odu mladosti autorica Tanja Radović stavlja kao još jedan svoj doprinos 75. obljetnici Društva, pored vokalno-instrumentalne izvedbe autorske skladbe “Mali pot” koja je dostupna na Youtubeu.

“Novi roman Tanje Radović opet, poput Rent-a-talenta, vezan za umjetničko područje, no ovaj
put za glazbu, naoko izmiče okvirima svojih prethodnika. Likovi su pretežno mlađi ljudi, umjetničkih senzibiliteta, otvoreni novim iskustvima u svim oblicima, ali nerijetko opet dovedeni u poziciju luzera (…) Autorica vješto, poliperspektivno, gotovo bih rekao „klasično“, isprepleće svoju romanesknu strukturu i uspijeva držati čitateljsku tenziju na razini velikih romanesknih priča u kojima supostoji i ljubav i mržnja, i poraz i pobjeda, i žudnja i razočaranje.
Ambiciozno zamišljen projekt, razgranat poetički, a strukturno staložen i posložen brižno u dionice iz kojih autorica gradi mozaičnu strukturu, kao krajnji rezultat trebao bi ponuditi štivo „drukčije naravi“, odmaknuto od shematizirana i klišeizirana podilaženja potencijalnoj (često isfantaziranoj) publici, a još više kritici ili onome što je od nje ostalo.”

(Branko Čegec)

Roman će uskoro biti dostupan u knjižnicama i većim knjižarama, a nabaviti se može i online kod izdavača.

  • Post published:12/10/2023