Obilježen Svjetski dan zborskog pjevanja

You are currently viewing Obilježen Svjetski dan zborskog pjevanja

Svjetski dan zborskog pjevanja međunarodni je zborski događaj koji veliča vrijednosti solidarnosti, mira i razumijevanja. Povodom ovog dana te u okviru Festivala glazbe, Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“, Djevojački zbor „Zvjezdice“ i Komorni zbor „Ivan Filipović“ zagrebačkoj publici pružili su posebnu i rijetku priliku u kojoj su mogli čuti ove sjajne zborove na zajedničkom koncertu.

Koncert se održao u nedjelju, 11. prosinca 2022. u 18 sati u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu.

Ovi reprezentativni zagrebački zborovi, u duhu adventskog vremena, koncert su darovali svim ljudima dobre volje izvodeći najljepše skladbe hrvatske i svjetske zborske literature, prenoseći tako mir i zajedništvo. Svi zainteresirani imali su priliku čuti djela Mendelssohna, Bortnjanskog, Biebla, Mokranjca i drugih. Na taj su se način pridružili tisućama zborova i milijunima pjevača koji Svjetski dan zborskog pjevanja obilježavaju sudjelovanjem u koncertima, festivalima, pjevanjima, zborskim seminarima, danima prijateljstva i drugim događanjima.

Zborovima su ravnali njihovi dirigenti: maestro Ivan Šćepanović (AZ Ivan Goran Kovačić), maestro Zdravko Šljivac (Zvjezdice) i maestro Goran Jerković (KZ Ivan Filipović).

Foto: Hrabar Photography

Više o Svjetskom danu zborskog pjevanja:

Ako postoji jedna stvar koja ima sposobnost ujediniti svijet, onda je to glazba. Tijekom stoljeća glazba je imala moć okupiti ljude iz različitih kulturnih sredina i zemljopisnih područja diljem svijeta, jačajući mir i društveno zajedništvo uz harmoniju akorda ili pjevušenje nota. Svjetski dan zborskog pjevanja inicijativa je Alberta Graua iz latinoameričkog potpredsjedanja Međunarodnom federacijom za zborsku glazbu, koju je predložila i odobrila Generalna skupština IFCM-a (International Federation for Choral Music) održana u Helsinkiju u kolovozu 1990. u okviru 2. svjetskog simpozija o zborskoj glazbi: “Svijet živi kroz tešku i kontinuiranu krizu samouništenja. Nema mogućih razloga koji bi mogli opravdati ove postupke. Većina ljudske rase želi živjeti u miru s dostojanstvom. Vrijeme je da se pokaže, s više moći i snage, da naša zborska obitelj pridonosi, kroz glazbu, rušenju umjetnih prepreka koje su rezultat politike, različitih ideologija, vjerskih razlika i rasne mržnje koje razdvajaju ljudska bića. Moramo biti u stanju pokazati da je GLAZBA, božanska umjetnost, više od puke potrage za formalnim savršenstvom i interpretativnom ljepotom, glazba bi trebala služiti veličanju vrijednosti solidarnosti, mira i razumijevanja. Ne možemo raditi izolirani, moramo uložiti sve moguće napor naši glasovi čuju i da pustimo glazbu da djeluje po svom putevi komunikacije.”

  • Post published:12/12/2022