NIKOLA PETKOVIĆ

You are currently viewing NIKOLA PETKOVIĆ

Nikola Petković (1962) književnik, književni kritičar, sveučilišni profesor, esejist, publicist, urednik i prevoditelj, filozofiju i komparativnu književnost diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a komparativnu je književnost doktorirao na University of Texas at Austin. Od 1991 do 2003 predavao je na nekoliko američkih sveučilišta.

Od gostujućih profesura recentna je ona na ZviMeiterCenter for Advanced Legal Studies (TheBuchmanSchoolofLaw, Tel Aviv University, Tel Aviv, Israel, 2008.) gdje je predavao kolegijPravo kao književnost, pravo u književnosti, a od značajnijih stipendija za spomenuti je dvije: DartmouthCollege (1992) i Cornell (2011).

U Hrvatsku se vraća 2003 i redoviti je profesor u trajnom zvanju na Odsjeku za kulturalne studije

.

Kao gost profesor predavao je i predaje na stranim i domaćim sveučilištima.

Znanstvene i stručne radove, poeziju, prozu i književnu kritiku objavljivao i objavljuje u mnogim domaćim i inozemnim zbornicima, listovima, časopisima.

Uz redoviti angažman u matičnoj instituciji, Petković predaje na doktorskim studijima Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu kao i na odsjeku za komparativnu književnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Zajedno s profesorom AkeelomBilgramijem sa sveučilišta Columbia, Nikola Petković tri je godine bio voditeljem tečaja Secularism, Liberalism, Identityu Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku.

Autor je dvadeset knjiga različitih vrsta, rodova, žanrova.

Gotovo dva desetljeća bio je redoviti je kolumnist riječkog Novog lista. U kolumnama: Mozak od 2 marke, Kulturologike, PeriOde, komentirao je politiku, kulturnu politiku, kulturu, fenomenologiju svakodnevice, a u posljednjoj, Harterijegodinama je pratio suvremenu pjesničku produkciju.

Dobitnik je nekoliko domaćih i stranih nagrada i stipendija.

Od 2011. do 2018. bio je predsjednik Hrvatskog društva pisaca. Njegova djela prevedena su na engleski, talijanski, njemački, francuski, danski, turski i slovenski.

  • Post published:29/06/2021