Luka Vukšić

You are currently viewing Luka Vukšić

Luka Vukšić rođen je 1976. godine u Zagrebu. Studij dirigiranja završava 1999. godine u klasi maestra Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Za diplomski koncert sa Zagrebačkom filharmonijom prima Rektorovu nagradu i iste godine postaje stipendist Fonda ‘Lovro i Lilly Matačić’. Poslijediplomski studij završava na Katedri za orkestralno dirigiranje Akademije ‘Ferenc Liszt’ u Budimpešti u klasi maestra Ervina Lukacsa i Tamasa Gala. Usavršavao se na seminarima Ronalda Zollmana, Jurija Simonova i Konrada von Abela. Dobitnik je Nagrade Hrvatske glazbene mladeži ‘Ivo Vuljević’ za najuspješnijeg mladog glazbenika 2000. godine, od kada i djeluje kao stalni dirigent Akademskog zbora ‘Ivan Goran Kovačić’. Od 2001. godine kao korepetitor, zborovođa i dirigent redovito surađuje i sa Zborom Hrvatske radiotelevizije. Od 2016. godine zborovođa je Opere HNK u Zagrebu.

S Akademskim zborom ‘Ivan Goran Kovačić’ i Zborom HRT izveo je brojna djela hrvatskog i svjetskog zborskog repertoara. Pripremao ih je za redovite nastupe sa Zagrebačkom filharmonijom i Orkestrom HRT, ali i za izvedbe s opernim zvijezdama kao što su José Carreras, Ruggiero Raimondi, Denyce Graves, Inva Mula, Andrea Boccelli i Elena Moşuc te koncerte s Izraelskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Bochuma, Slovenskom filharmonijom, Sarajevskom filharmonijom, Hrvatskim baroknim ansamblom i dr. Kao zborovođa surađivao je s istaknutim dirigentima poput Sir Nevillea Marrinera, Krzysztofa Pendereckog, Dmitrija Kitajenka, Milana Horvata, Vladimira Kranjčevića, Nikše Bareze, Uroša Lajovica, Ennia Morriconea, Stevena Sloanea, Noama Sheriffa, Pavela Kogana, Aluna Francisa, Leopolda Hagera, Michaela Schønwandta i Justusa Frantza.

Kao dirigent nastupao je sa vodećim hrvatskim orkestrima poput Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Hrvatskog baroknog ansambla i Riječke filharmonije. Velik broj njegovih nastupa emitiran je na radiju i televiziji. Zabilježio je uspješna gostovanja u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj i Meksiku.

  • Post published:25/05/2020