Lobel Filipić

You are currently viewing Lobel Filipić

Lobel Filipić rođen je 1988. godine u Zagrebu, gdje završava prirodoslovno-matematičku gimnaziju i teoretski smjer u Glazbenome učilištu Elly Bašić. Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2018. godine diplomira kroatistiku nastavničkoga smjera i istraživačku informatiku. Na prvoj godini studija bio je stipendistom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kao nadareni student. Tijekom studija sudjelovao je u više znanstvenih projekata, izlagao na više konferencija i sudjelovao u njihovoj organizaciji. Za studentski rad izveden na studiju informatike nagrađen je Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu. Kao član umjetničkoga vodstva Akademskoga zbora Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Concordia doscors dobio je 2011. godine od Filozofskoga fakulteta godišnju nagradu Franjo Marković za umjetnička dostignuća, a 2017. godine nagrađen je Posebnim priznanjem Filozofskoga fakulteta za uspješan rad Zbora i doprinos vidljivosti i promociji Filozofskoga fakulteta u zemlji i inozemstvu.

Od lipnja 2019. zaposlen je u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje na Odjelu za dijalektologiju kao znanstveni asistent i doktorand.

Nedugo nakon osnutka 2010. godine postaje članom umjetničkoga vodstva i dirigentom u Akademskome zboru Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Concordia discors. Nastupao je na više samostalnih i suradničkih koncerata te domaćih i stranih natjecanja. Zbor je bio finalist emisije Do posljednjeg zbora na Hrvatskoj radioteleviziji, u Beču bio predstavnik Hrvatske na manifestaciji Europe Sings, a sudjelovao je i u svečanome obilježavanju ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića. Zbor je dobitnik je Posebne rektorove nagrade 2014. godine za koncert u Zagrebačkoj katedrali; Zagrebački orkestar mladih i Concordia discors izveli su Veliku misu u c-molu W. A. Mozarta. Na natjecanjima Zbor osvaja više zlatnih i srebrnih plaketa te je nekoliko puta proglašen ukupnim pobjednikom natjecanja u klasičnim i folklornim kategorijama, a 2019. osvaja Grand prix kao najbolji u Hrvatskoj na natjecanju amaterskih zborova Hrvatske u organizaciji Hrvatskoga sabora kulture. Osnovao je i vodi Zbor Jezičnoga ateliera u Zagrebu koji pjeva isključivo na francuskome jeziku. Također vodi zbor umirovljenika u Domu za starije i nemoćne osobe Centar. Od 2017. godine dirigent je Muškoga vokalnog ansambla Ivan Goran Kovačić. Iste godine obnavlja djelovanje Zbora mladih Sveti Duh u Župi sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu.

Tijekom 2016. godine radio je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u Službi marketinga, prodaje i odnosa s javnošću, a u 2017. bio angažiran u Gradskome kazalištu Trešnja u Zagrebu na sređivanju i digitalizaciji arhiva. Bio je umjetnički suradnik redatelja na predstavi Orašar u Gradskome kazalištu Trešnja, čija je premijera održana 30. studenoga 2018.

  • Post published:03/06/2020