Jedna od prvih članica Folklornog ansambla posthumno odlikovana Medaljom Reda Australije

You are currently viewing Jedna od prvih članica Folklornog ansambla posthumno odlikovana Medaljom Reda Australije

Australija je Medaljom Reda Australije posthumno odlikovala Veru Crvenković, za njezin značajni doprinos tamošnjoj hrvatskoj zajednici.

Studentica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vera Wegner Crvenković je 1949. postala članicom Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić u Zagrebu gdje je upoznala svojeg budućeg supruga Ljubu Crvenkovića i s njim aktivno sudjelovala u stvaranju i radu prvih godina Društva. Nakon odlaska u Australiju svoju ljubav prema folkloru nastavlja aktivno te zajedno sa suprugom Ljubom doprinosi stvaranju i razvoju hrvatskih folklornih društava. Unatoč velikoj udaljenosti, povezanost sa „Goranom“ ostala je do posljednjeg dana.

„Zahvaljujem se na obavijesti i pozivu na svečani koncert 70. obljetnice Društva… Ah da sam tamo mislim da bih uživala i rado vam pomogla oko organiziranja. Veliki broj godina, a kao da je bilo jučer..

To je nešto predivno… Ljubo i ja smo napustili Goran, napustili Hrvatsku, ali Goran je ostao u nama i ovdje smo ga presadili na australsko tlo, gdje se iz jedne sjemenke razvio u ogromno stablo, okićeno folklornim grupama kao šarenim licitarskim srcima… Želim Vam svako dobro, uz lijepe pozdrave svim našim dragim Goranovcima…“

Sydney, 4. studenog 2018.

Vera

Razgovor s kćerima Nives i Terezom poslušajte na poveznici: https://www.sbs.com.au/language/croatian/audio/vera-crvenkovic

  • Post published:02/11/2021