ILÍAS KEFÁLAS

You are currently viewing ILÍAS KEFÁLAS
SONY DSC

Ilías Kefálas rodio se 1951. u Meligosu, seocetu blizu grada Trikala,
u regiji Tesalija u Grčkoj. Studirao je znanstvenu politiku u Ateni te obavljao različite dužnosti u javnim službama. Objavio je dvadeset i devet knjiga, od čega jedanaest pjesničkih, pet proznih, sedam esejističkih te pet knjiga za djecu i jednu pjesničku antologiju.
Piše i objavljuje književne i likovne prikaze u brojnim novinama i časopisima. Trenutno objavljuje kritičke prikaze u književnom časopisu FREAR. Njegova posljednja knjiga Liliputanci (Poèmes Lilliputiens) objavljena je u dvojezičnom, grčko-francuskom izdanju.

VRT JADA

Vidjeh vrt kojeg sam se strašio i potražih strašne stube. Na vratima potražih halku, a potom dugobrada čuvara s prastarom knjigom, gdje će vidjeti sve što sam učinio, kako bi mi rekao mogu li ući. No u mislima se osokolih, jer ni stuba ni vrata ni zasuna ne vidjeh, tek pustoš golemu i ruševne zidove i prastare napuštene građevine i, k tome, prozračne drhteće sjene u dnu vrta. Tko bi lud ostao ovdje, u ovome vrtu jada, nečuvanom i neograđenom, povikah sa žarom. No glas mi se ubrzo sledi, jer smjesta shvatih kako i srušena vrata i trule stube i sjene što trepere u pozadini i ja sa svojim snom, svi sadržajem bijasmo ovoga zanoćaloga vrta, ovoga mračnoga povrtnjaka nesreće.

S grčkog prevela Irena Gavranović Lukšić

  • Post published:04/03/2021