HELEN IVORY

You are currently viewing HELEN IVORY

Helen Ivory pjesnikinja je i vizualna umjetnica koja živi u engleskom gradu Norwichu. Kod poznatog nakladnika Bloodaxe objavila je pet zbirki poezije, a posljednja je The Anatomical Venus (2019.). Uređuje internetski časopis Ink Sweat and Tears i podučava kreativno pisanje pri Sveučilištu Istočne Anglije/Nacionalnom centru za pisanje. Multimedijalnu knjigu poezije Hear What the Moon Told Me objavio joj je KFS, a pjesničku brošuru (chapbook) naslova Maps of the Abandoned City tiskao je SurVision. U sklopu projekta Versopolis neke su joj pjesme prevedene na poljski, ukrajinski i španjolski. U SAD-u, kod MadHat Pressa, objavljuje izbor Wunderkammer: New and Selected Poems (2023.) Trenutno radi na novom rukopisu za Bloodaxe, naslovljenom How to Construct a Witch (Kako konstruirati vješticu), koji je predviđen za objavu 2024. godine. Iz njega su izabrane ovdje predstavljene pjesme.


DAR

Bila jednom usamljena žena koja je svoje srce zamijenila jabukom. Uzela je oštar nož i urezala svoje ime i imena duhova: Cosmer, Synady, Heupide u svježe ulaštenu pokožicu. Stala je nasred mosta dok je oko nje vjetar na hrpe nosio jarko umiruće lišće. Pažljivo je držala jabuku na dlanu, ali nitko nije došao po njezinu ljubav. A Zemlja je napredovala kroz godišnja doba, i svejedno nitko nije dolazio. To se nastavilo dok jabuka nije počela nalikovati na nešto vražje, kažu, a žena se pretvorila u prah.

Onda se jednog dana iz jabuke začuo tih pandemonij i mještani su se sklanjali jedan iza drugog, previše ustrašeni da bi prišli. Iz mnoštva je iskoračio muškarac, držeći se kao sudac. Odlučio je da je jabuka doista prepuna zloduha i šutnuo je u rijeku svojom visokom čizmom.

S engleskoga preveo Goran Čolakhodžić

  • Post published:03/04/2023