Goranovo proljeće u Lukovdolu

You are currently viewing Goranovo proljeće u Lukovdolu

U Lukodvdolu, 21.3.2022. održana je dodjela nagrada Goranovog proljeća.

Dodijeljene su nagrade Goranov vijenac, Goran za mlade pjesnike te nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola.

Nagrade za učenike dodijelilo je ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu: Ana Brnardić i Goran Čolakhodžić.
U kategoriji učenika osnovnih škola prva je nagrada dodijeljena Jani Lerotić, 7. raz. OŠ Jordanovac iz Zagreba, s mentoricom Ivanom Vukušić, druga nagrada Stipi Bartuloviću, 4. raz. OŠ Bijaći iz Kaštel Novog, s mentoricom Katarinom Radman, i treća nagrada Tonki Mikulić, 5. raz. OŠ Vojnić, s mentoricom Anicom Globan Kovačić.

U kategoriji učenika srednjih škola, prvu je nagradu osvojio Nikola Serdar, učenik 3. raz. Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba, s mentoricom Martom Lazić; druga nagrada dodijeljena je Paoli Vlačić, 4. raz. gimnazije u sklopu SŠ Mate Blažine iz Labina, s mentoricom Brankom Komljenović; i treća nagrada Ivoni Mlakić, 4. raz. SŠ kneza Branimira iz Benkovca, s mentoricom Anđelom Mijić.

Pored hrvatskih učenika, s nama su bili i prijatelji iz Slovenije. Župančičeva frulica je slovenska pjesnička manifestacija u dugogodišnjem prijateljskom odnosu s Goranovim proljećem. Ove nam godine u goste su na stigli pobjednica u kategoriji osnovnih škola, Zara Kavčič i njezin brat, Vid Kavčič

Goran za mlade pjesnike

Na ovogodišnji natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike pristiglo je ukupno 60 rukopisa. Žiri u sastavu: Mateja Jurčević, Davor Ivankovac i Damir Radić većinom je glasova kao najbolji odabrao rukopis Patrika Gregurca, naslovljen Špaga.
Žiri je također odlučio posebno pohvaliti rukopise Josipa Čekolja, Luke Ivkovića i Jakoba Filića.

Goranov vijenac

Nagrada „Goranov vijenac“ utemeljena je 1971. Do 1990. dodjeljivala se kao priznanje pjesniku potvrđenom na prostoru bivše Jugoslavije, a danas predstavlja priznanje pjesnicima koji na izniman način obogaćuju korpus hrvatske književnosti. Mnoge su poznate suvremene pjesnikinje i pjesnici bili ovjenčani „Goranovim vijencem“. On se od 2019. dodjeljuje naizmjenično s nagradom „Ivan Goran Kovačić“ za najbolju pjesničku knjigu, a predstavljen je samim Vijencem – prepoznatljivim radom velikog kipara Vojina Bakića.
Žiri u sastavu Tomislav Brlek, Ana Brnardić, Nataša Govedić, Ivica Prtenjača i Olja Savičević Ivančević jednoglasno je donio odluku da se nagrada „Goranov vijenac“ za pjesnički opus i ukupan doprinos hrvatskoj književnosti dodijeli Vesni Bigi.

Nastavak manifestacije

Goranovo proljeće nastavlja s festivalskim programom i živim nastupima domaćih i stranih pjesnika pred standardno brojnim publikama 3., 4. i 5. lipnja u Zagrebu i Rijeci.

  • Post published:21/03/2022