T. Augustinčić: Ipak, zora

You are currently viewing T. Augustinčić: Ipak, zora

Nagrađeni rukopis mladog laureata Goranovog proljeća, Tomislava Augustinčića: Ipak, zora, izašao je iz tiska.

Knjigu možete kupiti u sjedištu Društva, Opatovina 11, Zagreb po cijeni od 70,00 kn.

Iz obrazloženja nagrade, Branislav Oblučar: „Ovdje neće biti čuda, samo pozoran rad“ – ponovivši u dvjema pjesmama ovu tvrdnju, Tomislav Augustinčić u svojem pobjedničkom rukopisu Ipak, zora kao da upućuje na proces koji je doveo do teksta koji čitamo. Doista, jedna od ključnih osobina ovoga rukopisa i jest metodičnost koja je evidentno rezultat promišljenog pjesničkog rada, ali i istančanog senzibiliteta. Vidljivo je to i na razini kompozicije knjige i na razini lirskoga stila odnosno teme. Augustinčić je rukopisu pristupio kao cjelini čiji je kontinuitet naglašen izostavljanjem naslova pojedinačnih pjesama koje se katkad izravno dovezuju jedne na druge, djelujući poput ulomaka i varijacija jednoga tematskoga polja. I ovaj pjesnik tako daje svoj prilog tendenciji koja je česta naročito u mlađoj poeziji: ustrojiti knjigu kao koncept, a ne kao zbirku manje-više autonomnih pjesama. Augustinčićev je koncept pritom i stilski i tematski intrigantan, pa i misaono ambiciozan – čita se gotovo kao daleki odjek ili suvremena transformacija danas nam dalekog „pojmovnog pjesništva“ 1960-ih, i to prije svega u smislu ozbiljnosti pristupa, zahtjeva za intelektualnom strogošću poezije te gradnjom elastičnih sprega između konkretnog motiva i apstraktnih refleksija.

  • Post published:01/10/2020

Goran za mlade pjesnike

Goran za mlade pjesnike / GORAN AWARD FOR YOUNG POETS

GORAN ZA MLADE PJESNIKE

Nagrada Goran za mlade pjesnike dodjeljuje se za najbolji rukopis autora/ice do tridesete godine života, koji prethodno nije objavio/la pjesničku knjigu. Utemeljena je 1977. godine. Dodjeljuje se jednom godišnje, na temelju anonimnog natječaja, u okviru pjesničkog festivala Goranovo proljeće. Goran za mlade pjesnike najznačajnije je hrvatsko priznanje za mlade pjesnike/inje, a sastoji se od objave nagrađenog rukopisa u uglednoj biblioteci Novi hrvatski pjesnici, u izdanju SKUD-a Ivan Goran Kovačić.

GORAN AWARD FOR YOUNG POETS

The Goran Award for Young Poets is given for the best manuscript by an author up to the age of 30 who has not previously published a book of poems. It was founded in 1977. It is awarded once a year as part of the Goran’s Spring Poetry Festival as a result of a call for anonymous unpublished poetry manuscripts. Goran for young poets is the most significant Croatian award for young poets whose books are subsequently published in the prestigious edition New Croatian Poets by SKUD Ivan Goran Kovačić.

Dobitnici nagrade: