Folklorni ansambl vratio se iz Rumunjske

Trenutno pregledavate Folklorni ansambl vratio se iz Rumunjske

Od 6. do 10. srpnja Folklorni ansambl sudjelovao je na međunarodnom festivalu folklora “Festival of Hearts” u Temišvaru, gradu u zapadnom djelu Rumunjske poznatom pod nazivom i „Mali Beč“. Uz desetak grupa iz cijelog svijeta, folkloraši su prezentirali hrvatsku tradicijsku kulturu kroz prepoznatljive pjesme i plesove s goranovskog repertoara.

„Festival of Hearts“ održao se u svom 31. izdanju pod pokroviteljstvom CIOFF ogranizacije okupivši sudionike iz cijelog svijeta. Tako su uz Goranovce na festivalu nastupile grupe iz susjedne Srbije, Italije, Bugarske, Poljske, Grčke, Gruzije, Meksika, Perua i Rumunjske, a samostalni koncert održao je i srpski nacionalni ansambl „Kolo“.

Ansambl je održao tri nastupa na glavnoj festivalskoj pozornici smještenoj u impresivnom Parku Ruža te jedan uz lokalnu crkvu na otvorenom. Osim večernjih nastupa, uoči same ceremonije otvorenja folkloraši su prošetali i gradom kao sudionici svečane parade. Publika je imala prilike uživati u poznatoj Dubovačkoj poskočici – Linđo, pjesmama i plesovima Međimurja, Turopolja te pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja u izvedbi Zagorske svadbe.

Uz spomenute nastupe, Goranovci su sudjelovali i u radionicama na kojima su folkloraši jedni drugima pokazivali svoje narodne plesove te tako učili o međusobnim običajima i kulturi. Osim zagorskog drmeša i slavonskog kola, prezentirana je i poznata „drmačica“ kao izrazito specifičan element u hrvatskom folkloru te vrlo zanimljiv i neobičan element našim prijateljima na festivalu.

S pozitivnim dojmovima i lijepim uspomenama, folkloraši nakon povratka s turneje odlaze na zasluženi odmor, a već početkom rujna kreću pripreme za proslavu velike 75. obljetnice osnutka društva.

  • Objava objavljena:19/07/2022