Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” slavi 75. rođendan

You are currently viewing Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” slavi 75. rođendan

Cjelovečernjim koncertom “75 godina” Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” obilježit će 75 godina djelovanja.

Folklorni ansambl SKUD-a “Ivan Goran Kovačić” održat će cjelovečernji plesni koncert “75 godina” u Gradskom satiričkom kazalištu Kerempuh 28. svibnja s početkom u 19.30 sati. Ovim koncertom, kako i sam naziv donosi, Ansambl će obilježiti 75 godina djelovanja, kroz koje je postao prepoznatljivi promotor hrvatske tradicijske kulture u domovini i svijetu.

Program “75 godina” donosi neke od prepoznatljivih koreografija s goranovskog repertoara, ali i premijerne izvedbe. Ansambl će premijerno izvesti koreografiju Bačke duhovske kraljice Željka Jergana te Goranski bal Ivice Ivankovića. Osim plesnih brojeva, premijerno će biti izvedeno i nekoliko vokalnih brojeva koje je Ansambl pripremio u suradnji s dirigentom Joškom Ćaletom.

Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” osnovan je 1948. godine kao jedna od prvih sekcija istoimenog Kulturno-umjetničkod društva, a u 75 godina stvoren je cjeloviti opus koreografiranih plesova iz područja cijele Hrvatske, kao plod stručnjaka i istraživača folklorne tradicije. Uz plesne programe razvijeni su vokalni i drugi programi, a stvoren je i bogati fundus narodnih nošnji kojim se Goranovci posebno ponose.

S obzirom na bogatstvo repertoara i impresivnu riznicu narodnih nošnji, ovim će svečanim plesnim koncertom Ansambl sprovesti publiku kroz cijelu Hrvatsku – od Međimurja i Slavonije preko Istre pa sve do Dubrovnika.

Ulaznice za koncert dostupne su na blagajni kazališta te putem portala mojekarte.hr.

  • Post published:05/05/2023