Folkloraši se puni dojmova vratili s turneje po Nizozemskoj

You are currently viewing Folkloraši se puni dojmova vratili s turneje po Nizozemskoj

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ od 23. lipnja do 3. srpnja 2023. boravio je u Nizozemskoj na svojoj ovogodišnjoj turneji. Goranovci su nastupili u Nijmegenu te na sjeveru zemlje, u gradiću Warffumu, kao sudionici CIOFF-ova međunarodnog festivala folklora „Op Roakeldais“.

Goranovci su u Nijmegen stigli zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu s Nizozemcem Guusom van Kaanom, ujedno i zaljubljenikom u hrvatski folklor te folklornu umjetnost zemalja s područja bivše Jugoslavije. U suradnji s Kansambleom, Folklorni je ansambl pripremio cjelovečernji plesni koncert koji je održan 25. lipnja u kulturnom centru De Lindenberg u središtu Nijmegena, a koji je bio ispunjen do gotovo posljednjeg mjesta. Osim lokalaca, kartu više tražili su i hrvatski iseljenici u Nizozemskoj koji su na koncert stigli iz različitih dijelova zemlje ne bi li zapljeskali svojim goranovcima. Predstavili smo se pjesmama i plesovima iz različitih krajeva Hrvatske – od Međimurja i Ždale, preko Jaskanskog prigorja, do Splita i Dubrovnika.

Nakon uspješnog koncerta u Nijmegenu, ansambl je od 27. lipnja do 3. srpnja nastavio gostovanje u Nizozemskoj sudjelovanjem na 56. izdanju CIOFF-ova međunarodnog festivala folklora „Op Roakeldais“ u Warffumu. „Op Roakeldais“ s više od 50 godina dugom tradicijom do sada je ugostio grupe iz cijelog svijeta. Uz Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“, ove su godine na festivalskoj pozornici nastupile grupe iz SAD-a, Novog Zelanda, Uzbekistana, Perua, Venezuele i Kolumbije.

Osim što se može pohvaliti zavidnom organizacijom, festival se posebno ponosi svojim volonterima i domaćinima, odnosno obiteljima koje od prvih dana otvaraju vrata svojih domova grupama iz cijelog svijeta. Učenje o međusobnim kulturama, druženje s lokalnim stanovništvom i obiteljska atmosfera čine okosnicu ove tradicije.

Na festivalskoj smo se pozornici predstavili pjesmama i plesovima Međimurja, Turopolja, Splita i Zagrebačkog prigorja. No osim večernjih nastupa sudjelovali smo u paradi kroz gradske ulice, održali smo i dvije plesne radionice te sudjelovali u festivalskim igrama na kojima smo ponosno osvojili 1. mjesto te se u Zagreb vratili sa zlatnim peharomUz službene aktivnosti pronašli smo vremena i za šetnju Groningenom, a dan smo proveli i u Amsterdamu.

Nakon povratka s turneje i kratkog odmora, Folklorni ansambl do kraja srpnja očekuju još dva nastupa u gradu Zagrebu, kojima ćemo zatvoriti ovu sezonu. No već početkom rujna nastavljamo s obljetničkim svečanostima povodom 75 godina djelovanja našeg Društva te veselo iščekujemo i prijem novih članova tijekom cijelog rujna i listopada.

  • Post published:12/07/2023