Folkloraši gostovali u Belgiji povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Kraljevinom Belgijom

You are currently viewing Folkloraši gostovali u Belgiji povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Kraljevinom Belgijom

Folklorni ansambl održao je početkom lipnja cjelovečernji plesni koncert u Bruxellesu u Palači lijepih umjetnosti Bozar u samom središtu grada. Koncert je održan povodom obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja i suvereniteta Republike Hrvatske te uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije.

Kroz cjelovečernji program i reprezentaciju hrvatskih narodnih plesova i pjesama, folkloraši su izveli šest koreografija – Plesove s otoka Korčule, pjesme i plesove Turpolja Turopolski spominki, zatim Dalmatinsko kolo – dubrovačka poskočica Linđo, međimurske pjesme i plesove Lepo naše Međimurje, pjesme i plesove Baranje Od Petarde do Ižipa te poznatu Zagorsku svadbu nakon koje su Goranovci velikim pljeskom pozvana na bis. Večer je upotpunio tamburaški orkestar s izvedbom glazbenih tema bunjevačkih Hrvata Zvoni zvonce, u glazbenoj obradi voditelja orkestra Gorana Hlebeca.Gostovanje u Belgiji i koncert Folklornog ansambl u renomiranoj briselskoj palači Bozar održan je uz sufinanciranje Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba te u suorganizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji i SKUD-a “Ivan Goran Kovačić”. Koncert su pratili predstavnici belgijskog Ministarstva vanjskih poslova, članovi diplomatskog i konzularnog zbora, predstavnici europskih institucija te brojni članovi hrvatske zajednice u Belgiji.

Bilo je to prvo inozemno gostovanje folkloraša od početka pandemije 2020. godine, a nastavlja se putovanjem u rumunjski grad Temišvar početkom srpnja.


  • Post published:20/06/2022