DRAŽEN KATUNARIĆ

You are currently viewing DRAŽEN KATUNARIĆ

Na 9. pjesničkom festivalu u Brăili (Festivalul Poeţilor din Balcani) u Rumunjskoj, održanom 18. i 19. rujna 2015. i posvećenom hrvatskoj poeziji, pjesničku nagradu Balcanica za svoju poeziju dobio je hrvatski pjesnik, esejist, prozaik i urednik Dražen Katunarić.

U okviru festivala objavljena je i predstavljena knjiga “Balcanica 9. Poeţi români şi croati”, održana su čitanja, rasprave na temu suvremene rumunjske i hrvatske književnosti i dodijeljene su nagrade. Festival su organizirali županija Brăila, Županijska knjižnica “Panait Istrati” i Jugoistočni ogranak Rumunjskog društva pisaca.

Draženu Katunariću u Rumunjskoj je već objavljena knjiga “Ecclesia invisibilis” (Izabrane pjesme, Orient-Occident, Bukurešt 2001.) u prijevodu Dumitrua M. Iona. Za ovaj festival pjesme su mu na rumunjski preveli Adrian Oproiu i Ana Brnardić Oproiu.

Među ostalim,  dobitnik i Brankove nagrade za najbolju prvu knjigu poezije u Jugoslaviji (1984), Nagrade Tin Ujević za najbolju pjesničku knjigu (1994), Nagrade Matice Hrvatske (1998), Nagrade Europski krug za književni doprinos europskim vrijednostima (1998), Međunarodne nagrade Menada za specifičnu vrijednost poezije (Makedonija 2003), te nagrade Steiermaerkische Sparkasse 2009 za roman Prosjakinja/ Die Bettlerin

Pjesme su mu prevedene na francuski, engleski, njemački, španjolski, mađarski, bugarski, rumunjski, slovenski, korzički, najviše na stranicama časopisa (Esprit, Europe, Prometeo, Bonanova, Sodobnost, Le Croquant, Aujourd’hui poème, Le journal des poètes…), i kao samostalne zbirke. Sudionik je mnogih međunarodnih festivala poezije (Medellin, Trois-Rivières, Lodève, Liège, Bastia, Vilenica, Buenos Aires…)

  • Post published:24/05/2021