Božićni koncerti Folklornog ansambla

You are currently viewing Božićni koncerti Folklornog ansambla

Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” ove godine ponovno izvodi vokalno-instrumentalni program pučkih božićnih napjeva “Oj, Betleme, Betleme”, ujedno i jedan od posebnih programa koji se nalazi na repertoaru Ansambla.

Kao specifičan božićni program sastoji se od vokalnih, vokalno-instrumentalnih i tamburaških glazbenih brojeva s kojima su obuhvaćene sve hrvatske regije. Posebnost ovog programa prepoznata je 2017. godine kada je istoimeni nosač zvuka nominiran za glazbenu nagradu Porin u kategoriji za najbolji album folklorne i klapske glazbe. Program uključuje poznate hrvatske božićne pjesme poput Radujte se narodi i Narodi nam se Kralj nebeski te manje poznate, specifične tradicionalne napjeve iz različitih krajeva Hrvatske.

Ovim koncertnim programom predstavljen je i od zaborava otrgnut dio bogate tradicije crkvenoga pučkog pjevanja. Pjesme sabrane u programu pripadaju razdoblju crkvene godine koje se u liturgiji naziva Došašće i Božićno vrijeme, odnosno mjesecima posvećenim rođenju Isusa Krista. Cjelokupnu glazbenu građu koja čini osnovu predstavljenih glazbenih obrada božićnih pjesama i kolendi, rezultat su stručnog angažmana i višegodišnjeg terenskog istraživanja autora maestra Tomislava Habulina i dr. sc. Joška Ćalete. Svi korišteni napjevi dio su žive glazbene tradicije pojedinih lokaliteta i kao takvi neizostavni dijelovi lokalnih božićnih običaja.

Goranvoci će svoje koncerte održati u Varaždinu i Zagrebu. Koncert za varaždinsku publiku na redu je u nedjelju 18. prosinca u varaždinskoj katedrali, dok se koncert u Zagrebu održava u srijedu, 21. prosinca u Kulturnom centru Dubrava. Oba koncerta počinju u 19. 30 sati, a ulaz je besplatan.

  • Post published:13/12/2022