2017: Dorta Jagić

2017: Dorta Jagić

OBRAZLOŽENJE

Spisateljica, prevoditeljica i ugledna pjesnikinja Dorta Jagić ovogodišnja je dobitnica Goranovog vijenca. Goranov vijenac najuglednija je hrvatska pjesnička nagrada koja se dodjeljuje za ukupan doprinos hrvatskoj poeziji.


“U nešto manje od dvadeset godina, s objavljenih šest pjesničkih knjiga, Dorta Jagić afirmirala se kao jedan od najsnažnijih i najzanimljivijih glasova suvremenog hrvatskog pjesništva. Nesputana imaginacija, nadrealistički smjele metafore, duhoviti apsurdizam i posve neortodoksno, vrlo osobno poimanje kršćanstva neke su od dominantnih osobina njezine poezije. Poetika ove pjesnikinje nastala je na tradiciji tekstualističkog pjesništva ili poezije jezičnog iskustva – njezini tekstovi pravi su vrtlozi značenja i slika, s bljeskovima začudne jednostavnosti i lakoće, a njezin jezik jamac je čudesnog, medij nepredvidivih susreta svakodnevice i metafizike. Riječ je o nezaobilaznom opusu u hrvatskoj poeziji, o pjesništvu u naponu snage, koje upravo zato želimo nagraditi i potaknuti ovogodišnjim Goranovim vijencem” stoji u obrazloženju žirija Goranovog proljeća.

Nagrada koja se sastoji od Vijenca kipara Voina Bakića i novčanog iznosa dodjeljuje se na 54. Goranovom proljeću koje započinje svečanim otvaranjem u subotu, 18. ožujka u zagrebačkom Kinu Europa, nastavlja se splitskim čitanjima autora_ica, nastupima u sklopu europskog projekta Versopolis, a završava nastupom Iaureata i stranih gostiju u Zagrebu.