2016: Mateja Jurčević

You are currently viewing 2016: Mateja Jurčević

MATEJA JURČEVIĆ: Dobitnica nagarde Goran za mlade pjesnike

Prosudbena komisija u sastavu Kemal Mujičić Artnam, Ivica Prtenjača i Olja Savičević Ivančević utvrdila je da je na ovogodišnji natječaj prispjelo 37 rukopisa i donijela odluku da se nagrada Goran za mlade pjesnike dodijeli Mateji Jurčević za pjesnički rukopis Paranoja.

Uz nagrađenu autoricu pohvaljeni su rukopisi Lane Bojanić Groblja za strance i Mislava Modronje Minima.

Obrazloženje za nagradu Goran za mlade pjesnike

Premda tek na pragu dvadeset i prve godine, mlada vinkovačka pjesnikinja, studentica zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Mateja Jurčević svojim se pjesničkim rukopisom izdvojila od ostalih ovogodišnjih konkurenata za nagradu Goran svojim pomno konceptualiziranim, gustim jezičnim tkanjem – zbirkom pjesama radnoga naslova Paranoja. Pjesničko iskustvo koje ova mlada autorica posreduje u vidljivom je nesrazmjeru s njezinom životnom dobi. Tako je poezija Mateje Jurčević bogata nasljeđem, iskustvom vrlo šarolike pjesničke lektire, kombinacija je to strasnog interesa za pjesničko stvaranje i vrlo pristojnog osjećanja vlastitog mjesta u svemu tome. Jurčević u svojoj poeziji demonstrira umijeće redukcije, ali i sposobnost pronalaska drugog očišta, spola ili glasa. U vrlo decentnim, dubinskim pomacima ona svjedoči prva iskustva svega što je okružuje i ispunjava. U tom je smislu njezina poezija glavni filtar, ali sad već i spremište za neki novi, još intenzivniji početak.

Rukopis Mateje Jurčević odlikuje neobična konceptualna uređenost te snažna načitanost uz tako dobrodošlu, a mladim pjesnicima ne suviše pripadajuću jezičnu eleganciju. Komprimirana misao, malih, ali snažnih pomaka, u čvrsto organiziranom tijelu pjesme, svjedoči o talentu opremljenom dobrim uzorima, načitanoj mladoj pjesničkoj osobnosti koja manifestira suverenost vlastitog pjesničkog koncepta i hrabrost koja odlikuje mnogo zrelije pjesničke glasove.

Ivica Prtenjača

  • Post published:26/05/2020