2011: Martina Vidaić

Trenutno pregledavate 2011: Martina Vidaić

MARTINA VIDAIĆ: Dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike

Žiri u sastavu: Ana Brnardić, Miroslav Mićanović i Marko Pogačar jednoglasno je odlućio da nagradu Goran za mlade pjesnike dobije Martina Vidaić.

Obrazloženje žirija: nagrada Goran za mlade pjesnike 2011. za pjesnički rukopis Tkiva Martine Vidaić

Pjesnički rukopis Martine Vidaić odlikuje metaforički bogat, polivalentan iskaz, lucidno spajanje raznorodnih jezičnih registara i lakoća kojom se unutar uobičajenog, “korisničkog” jezika oživljuje svjež, inovativan poredak stvari.
Rukopis se otvara rečenicom “traje era gmazova”. Zagonetka koju taj uvodni takt inicijalne pjesme sadrži jedan je od gradivnih postupaka ovih tekstova. No, nije riječ o zatvorenom, nepropusnom, tamnom pismu. Uslijed prepletenih metafora i slika proviruje lirska junakinja koja, katkad gotovo ispovjednim stilom, čitatelja lako vodi kroz svoj bogato raščlanjeni svijet.
Lirski se svijet referentno zasniva u lokalnom i privatnom: u dvorištu, kući, slijepoj ulici, da bi se pred čitateljevim očima u lakom skoku rastvorio u vlastito mitološko izvorište i početak, u postanak svijeta, napisan pomoću “gmazovskog rječnika”.
Motivski istaknuto mjesto u pjesmama zauzimaju bližnji – majka, otac i sestra te susjedi iz slijepe ulice. U svakoj pjesmi njihov se identitet u tekstu kaleidoskopski premješta, u skladu s pjesmi imanentnom logikom slikovnih preobražaja.

Ana Brnardić
Miroslav Mićanović
Marko Pogačar

  • Objava objavljena:26/05/2020