Zatvoreno 59. Goranovo proljeće. Veselimo se jubilarnom šezdesetom!

You are currently viewing Zatvoreno 59. Goranovo proljeće. Veselimo se jubilarnom šezdesetom!

Festivalski program 59. Goranovog proljeća održao se od 3. do 5. lipnja 2022. u Zagrebu i Rijeci, a na njemu je nastupilo dvadeset i dvoje domaćih i stranih pjesnika i umjetnika, iz Slovenije, Švicarske, Ukrajine, Bjelorusije, Austrije, Brazila, Portugala, Njemačke, SAD-a, Rumunjske, Velike Britanije i Sjeverne Makedonije.


Uoči ovogodišnjeg festivala tiskana su tri izdanja: „Špaga“, zbirka pjesama ovogodišnjeg dobitnika Goran za mlade pjesnike Patrika Gregurca te dvije višejezične pjesničke knjige u ediciji Veropolis, izbori pjesama britanske pjesnikinje Sashe Dugdale (s eng. prev. Marina Veverec) i rumunjske pjesnikinje Ane Dragu (s rum. prev. Ana Brnardić). Na festivalu je bio dostupan i katalog, u kojem je između ostalog tiskan i izbor pjesama ovogodišnje dobitnice Goranova vijenca Vesne Bige.


Uoči festivala u Zagrebu se odvio i sastanak svih koordinatora i voditelja pjesničkih i književnih festivala unutar međunarodne pjesničke platforme Versopolis.


U Zagrebu je 3. lipnja u Booksi održan program međunarodne pjesničke platforme Versopolis, koje je Goranovo proljeće dio od samog početka, a koja ove godine uspješno nastavlja svoj trogodišnji ciklus uz potporu programa Kreativne Europe. Ove su godine nastupile pjesnikinje Ana Dragu iz Rumunjske i Sasha Dugdale iz Velike Britanije, a publici su se, kao što je slučaj i s Versopolisovim pjesnicima proteklih godina, predstavile i knjigama s izborima svoje poezije objavljenima u izdanju SKUD-a Ivan Goran Kovačić. Književnu večer u Booksi vodio je pjesnik i prevoditelj Goran Čolakhodžić.

Nakon pjesničke večeri festivalska noć nastavila se u KIC-u, uz  premijernu projekciju dokumentarnog filma o velikom slovenskom pjesniku Tomažu Šalamunu (1941-2014), također nekad dragom gostu i prijatelju Goranovog proljeća. Film pod naslovom „Tikva na vrućem krovu svijeta“ (Strup produkcija) autorski je rad dvojca Nejca Saje i Jeffreyja Younga, koji su godinama pratili pjesnika, snimali razgovore s njime i njegovim bližnjima, prijateljima i štovateljima u Sloveniji i inozemstvu, proučavali arhive i naposljetku kreirali vrijedan cjelovečernji dokumentarni zapis o jednom od najutjecajnijih pjesnika zadnje trećine 20. i početka 21. stoljeća u Sloveniji ali i mnogo šire. Prije projekcije filma, pjesnik i predsjednik Odbora Goranovog proljeća Marko Pogačar razgovarao je s autorskim dvojcem o kontekstu nastanka filma.


Idući dan, 4. lipnja, festival se nastavio u Humu i Rijeci. Pjesnička karavana posjetila je istarski gradić Hum i strani su se pjesnici upoznali s njegovom kulturom, povijesti i legendom o „vratima svijeta“ i „o najmanjem gradu“ u dolini Mirne, koji su, kao i ostale u susjedstvu, podigli divovi.

U Rijeci se program pjesničkih nastupa održao na prelijepoj, starim stablima zaklonjenoj pozornici Slovenskog doma KPD Bazovica, s kojim je Goranovo proljeće prošle godine započelo odličnu suradnju. Uoči programa publika je mogla preuzeti besplatne primjerke kataloga Goranovog proljeća i Versopolisovih izdanja, a knjiga Patrika Gregurca mogla se kupiti po posebnoj cijeni. Posjećenost u Bazovici bila je kao i prošle godine vrlo dobra, a mediji su solidno uživo popratili događaj (intervjui sa sudionicima, snimanje, fotografiranje – Glas Istre, Novi list, mojarijeka.hr…). Pjesnici su čitali na svojim jezicima, a prijevodi su se mogli pratiti projicirani na veliko platno. Program su začinili performerski nastupi Stanislava Habjana s gitaristom Antom Perkovićem i švicarskog slam-pjesnika Marka Miladinovića, čiji su nastupi uvijek dijelom i improvizacija na mjestu, pa je ovoga puta u njoj sudjelovao i Marko Pogačar.


Uz ove pjesnike i performere te spomenute Versopolisovke, u Bazovici su nastupili Alhierd Baharevič i Julia Cimafiejeva (Bjelorusija), Ana Pepelnik i Primož Čučnik (Slovenija), Angélica Freitas (Brazil), Isaac Xubín (Španjolska/Galicija), Lawrence Schimel (SAD/Španjolska), Ljuba Jakimčuk (Ukrajina), Margarida Vale de Gato (Portugal), Nataša Govedić, Nikola Madžirov (Makedonija), Patrik Gregurec i Željka Horvat Čeč.

Pjesničku večer u Bazovici vodili su Marko Pogačar i Ana Brnardić.

Stanislav Habijan – 59. GP – Rijeka


U Zagrebu se završna večer održala 5. lipnja u dvorani F22, na Akademiji dramske umjetnosti. Osim navedenih pjesnika, na svečanom zatvaranju 59. Goranovog proljeća nastupili su i Olja Savičević Ivančević, Alida Bremer (Njemačka/Hrvatska) i Ivana Buljan Legati, a glazbom su događaj upotpunili Ivan Kapec i Maja Posavec izvevši nekoliko majstorski obrađenih pjesama Leonarda Cohena.

Završnicu Goranovog proljeća vodio je Marko Pogačar.

Svi programi u okviru festivala izvedeni su uz tehničku, logističku i umjetničku podršku članova Odbora Goranovog proljeća (Marko Pogačar, Ivan Šamija, Miroslav Kirin, Goran Čolakhodžić i Ana Brnardić), tajnika SKUD-a IGK Tomislava Kosovca, KPD-a Bazovice, Bookse, KIC-a i ADU-a.

Pjesnička čitanja u Zagrebu fotografski je zapisivala Dorotea-Dora Held.

  • Post published:13/06/2022