Vjekoslav Babić, voditelj pjevanja

Rođen je 1985. godine u Imotskom.

S devet godina upisao je klavir u Osnovnoj glazbenoj školi Ivana Glibotića u Imotskom, a paralelno i klarinet. Nastavlja školovanje u GŠ Josipa Hatzea na glasoviru u klasi profesorice Kosovke Čudine, a paralelno pohađa i teoretski odjel te klarinet. Tijekom školovanja nastupa na koncertima škole u sklopu različitih natjecanja i seminara i osvaja razne nagrade.

Godine 2003. upisuje klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Pavice Gvozdić.

Iste je godine osvojio I. nagradu na Regionalnom i II. nagradu na Državnom natjecanju. Na I. godini studija klavira 2004. osvaja III. Nagradu na međunarodnom natjecanju „Z. Grgošević“. Na II. godini studija 2005. dobitnik je I. regionalne te III. Državne nagrade.

Od svoje devete godine aktivan je u Puhačkom orkestru limene glazbe iz Imotskog gdje svira klarinet i dirigira.
Godine 2006. nastupao je sa Zagrebačkom filharmonijom u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvodeći Lisztov 1. klavirski koncert.

Godine 2006. upisuje studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Vjekoslava Šuteja.

Vodi razne vokalne ansamble u gradu Zagrebu i često nastupa sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske vojske i sudjeluje na mnogobrojnim seminarima.

U prosincu 2008. diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Iste godine Puhački orkestar limene glazbe iz Imotskog pod njegovim dirigentskim vodstvom osvojio je titulu najboljeg amaterskog orkestra u Hrvatskoj.

Sudjelovao je u projektu Muzičke akademije kao korepetitor opere “Ljubavni napitak” G.Donizettija te u projektu Kazališta Komedija, također kao korepetitor operete “Lijepa Helena” J.Offenbacha.

U prosincu 2009. godine bio je asistent dirigenta Mladena Tarbuka u izvedbi opere “Čarobna frula” W. A. Mozarta u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Kao sudionik oba projekta (opere “Ljubavni napitak” i “Čarobna frula”) dobio je uz cijeli ansambl i dvije Rektorove nagrade.

Godine 2009. dirigirajući Puhačkim orkestrom iz Imotskog osvaja Srebrnu plaketu na prestižnom natjecanju puhačkih orkestara “Flicordo d’Oro” u Italiji.

U listopadu 2010. diplomirao je dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Uroša Lajovica, izvodeći Beethovenov 1. klavirski koncert na klaviru te istovremeno dirigirajući orkestrom.

Surađuje s mnogim eminentnim hrvatskim glazbenicima, naročito opernim pjevačima s kojima ima i česte nastupe, od kojih se izdvaja koncert u Kneževu dvoru u Dubrovniku s opernim pjevačima Giorgiom Surianom i Borisom Martinovićem te česti nastupi s prvacima opere zagrebačkoga HNK (Vitomir Marof, Dubravka Šeparović Mušović…).

Od 2010. godine radi honorarno kao korepetitor u HNK u Zagrebu, a od 2012. postaje dirigent Akademskog harmonikaškog orkestra “Ivan Goran Kovačić”.

U 2012. predaje kao profesor klavira i korepetitor u Školi za balet i ritmiku, sadašnjeg naziva Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje.

Od 2015. godine zaposlen je na mjestu korepetitora u Operi HNK u Zagrebu, a ujedno radi i kao asistent dirigenta i dirigent.
Godine 2017. debitira kao dirigent u HNK s operom „Zaljubljen u tri naranče“ Sergeja Prokofjeva, s ukupno 5 izvedbi.

U 2018. i 2019. dirigira operom „Čarobna frula“ W. A. Mozarta s također 5 izvedbi, kao i raznim koncertima u HNK s raznim ansamblima (Brass ansambl HNK…).

U 2022. dirigira baletom „Orašar“ (6 izvedbi) i postaje asistent dirigenta ostalim baletnim premijerama u sezoni (“Spartak”, “Peer Gynt”).

Od rujna 2023. zaposlen je kao dirigent baleta HNK u Zagrebu.

Voditelj pjevanja u Folklornom ansamblu “Ivan Goran Kovačić” postaje također u rujnu 2023.

  • Post published:20/05/2020