Goranovo proljeće Promocija knjige Denisa Ćosića

SKUD Ivan Goran Kovačić i Goranovo proljeće pozivaju vas na promociju Goranom za mlade pjesnike nagrađene knjige Crveno prije sutona pjesnika Denisa Ćosića. Razgovor i pjesničko čitanje odvijat će se u subotu, 9. 11. s početkom u 19 sati, u klubu SKUDA IGK, Opatovina 11. Uz Denisa Ćosića u razgovoru će sudjelovati Ana Brnardić, članica programskog odbora Goranovog proljeća te Marko Pogačar, predsjednik odbora i urednik knjige.

Denis Ćosić (Karlsruhe, 1996.) prvostupnik je ekonomije hotelskog menadžmenta i trenutno studira na diplomskom studiju upravljanja ljudskim potencijalima. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Požegi. Pjesme su mu zastupljene u nekoliko zbornika (Rukopisi 40, Rukopisi 42, Antologija u čast Charlesa Baudelairea, The Split Mind). Na stranici Kultipraktik objavljene su mu pjesme s kojima je dva puta ušao u širi izbor za nagradu „Na vrh jezika“. Pjesme su mu također objavljenje na portalima Afirmator, Metafora, Strane i u časopisima Kvaka, Avangrad i metaDADA. Sudjelovao je na raznim književnim tribinama i večerima čitanja poezije u Hrvatskoj i regiji. Pjesme su mu prevođene na slovenski u suradnji s Mladim rimama iz Ljubljane, a nekoliko njih objavljeno je na slovenskom portalu LUD Literatura i u časopisu Zamenjave. Živi na relaciji Požega-Zagreb-Dubrovnik i nastoji što više putovati Europom. Prva zbirka pjesama Neonski bog mržnje izlazi mu 2019. godine pobjedom na natječaju Pjesničkih susreta u Drenovcima za najbolji neobjavljeni rukopis. Iste godine, s rukopisom Crveno prije sutona, koji je završio i u najužem izboru natječaja Trećeg trga, osvaja „Gorana za mlade pjesnike“.

Rukopis Denisa Ćosića Crveno prije sutona istaknuo se kao kompaktna knjiga pjesama u prozi koja od početka do kraja drži visoku napetost poetske ispisanosti na razini oblikovanja teksta cijele knjige i na razini oblikovanja svakoga pojedinačnog teksta. (...) Knjiga je to utihla, umirena prostora prije sutona, prije kraja dana, prije kraja osobnog ciklusa lirskog subjekta, ali i prije kraja jednoga mitološkog i/ili civilizacijskog ciklusa. (...) Ta nemoć, ispražnjenost, rasap koji možda hoće, a možda i neće izroditi novi početak na razini motiva i tema, spretno se dočekuju u dobro pogođenu izrazu, dobro pogođenim slikama i dobro organiziranim ciklusima koji svoj svijet izgrađuju uvjerljivo i domišljato.
Iz obrazložena Eveline Rudan