Ana Brnardić

You are currently viewing Ana Brnardić

Ana Brnardić rođena je 1980. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je studij komparativne književnosti i hrvatskog jezika i književnosti, a na Muzičkoj akademiji studij violine.


Pjesme su joj prevedene na petnaestak jezika i objavljene u domaćim i stranim pjesničkim antologijama, časopisima i na internetskim stranicama. Dobitnica je Goranove nagrade, Nagrade Slavić i Kvirinove nagrade za mlade pjesnike. Sudjeluje u europskoj pjesničkoj platformi Versopolis (www.versopolis.com), u okviru koje su joj, povodom sudjelovanja na međunarodnim pjesničkim festivalima, objavljene knjige prevedenog izbora iz poezije u Švedskoj, Sloveniji, Francuskoj i Makedoniji. Uvrštena je u antologiju Grand Tour: Reisen durch die junge Lyrik Europas (prir. J. Wagner i F. Italiano, Carl Hanser Verlag GmbH & Co, 2019).
Sudjelovala je na pjesničkim festivalima u Italiji, Sloveniji, Francuskoj, Kosovu, Srbiji, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Makedoniji.
Objavila je knjige pjesama: Pisaljka nekog mudraca (SKUD IGK, Zagreb, 1998), Valcer zmija (Matica hrvatska, Sisak, 2005; elektroničko izdanje Besplatne elektroničke knjige, 2018), Postanak ptica (HDP, Zagreb, 2009; elektroničko izdanje Besplatne elektroničke knjige, 2014), Uzbrdo (VBZ, Zagreb, 2015) i Vuk i breza (Hena com, Zagreb, 2019). Izbor iz prve tri knjige preveden je na rumunjski i objavljen pod naslovom Hotel cu muzicieni (prev. Dumitru M. Ion, Bukurešt, Rumunjska, 2009). Zbirka Postanak ptica prevedena je na švedski jezik i objavljena pod naslovom Fåglarnas tillblivelse (prev. Đorđe Žarković, Rámus förlag, Malmö, Švedska, 2016).


Prevodi s rumunjskog jezika (u tandemu s Adrianom Oproiuom), te je dosad prevela nekoliko romana (među kojima se izdvajaju romani Događaji u neposrednoj irealnosti M. Blechera, čiji je prijevod bio u finalu za nagradu Kiklop, Teodozije Mali Răzvana Rădulescua, Knjiga šapata Varujana Vosganiana…) i izbore iz poezije i proze modernih i suvremenih rumunjskih pisaca.


Radi u Hrvatskom društvu pisaca i surađuje s izdavačkom kućom Ljevak kao urednica.

  • Post published:25/05/2020