harmonikaski_puninaziv_bojanota.png

Harmonikaški orkestar

Akademski harmonikaški orkestar "Ivan Goran Kovačić" je osnovan 1977. godine pri KPD "Slovenski dom" u Zagrebu gdje djeluje do 1990. godine. Početkom 1991. pripaja se SKUD-u "Ivan Goran Kovačić" gdje je i danas jedna od sekcija. Osnivač i dirigent orkestra, dipl. ing. Zvonko Šiljac vodi orkestar sve do rujna 2003. godine kada umjetničko vodstvo preuzima Gordana Šuštić, profesor harmonike, magistar znanosti i umjetnosti te glazbeni pedagog u glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru. Od sredine 2009. godine do listopada 2013. godine orkestrom ravnaju Anamarija Nerad, Damir Bužleta, Gordana Šuštić i Vjekoslav Babić. U listopadu 2013. vodstvo orkestra preuzima Stjepan Vuger.

Orkestar je jedan od najuspješnijih amaterskih glazbenih ansambala u Zagrebu te među najboljima u Europi na području harmonikaške glazbe, a s brojnim nagradama osvojenim na smotrama i gostovanjima u zemlji i inozemstvu proteklih 40 godina te svojim sveukupnim radom uspješno razbijaju predrasude o harmonici kao narodnjačkom instrumentu te publici nude sasvim drugačiju sliku tog impresivnog instrumenta.

U bogati opus orkestra ubrajaju se brojna klasična djela, kao i skladbe suvremenih hrvatskih i inozemnih skladatelja. Orkestar redovito izvodi i najpoznatija djela filmske glazbe, tango glazbe i francuske šansone.

Orkestar vrlo uspješno surađuje s Hrvatskim društvom skladatelja te brojnim eminentnim imenima hrvatske glazbene scene. Redovito nastupa na Međunarodnim susretima harmonikaša u Puli te Glazbenim smotrama djece i mladeži Republike Hrvatske a za svoj je rad primio mnoga priznanja i nagrade na brojnim međunarodnim natjecanjima u Belgiji, Francuskoj, Švicarskoj, Italiji, Češkoj i Portugalu, na kojima gotovo uvijek promovira hrvatsku suvremenu glazbu. Posebno se ističu osvojena prva mjesta na međunarodnim natjecanjima harmonikaša u Puli i Slavonskom Brodu te brojne nagrade i priznanja s natjecanja i gostovanja diljem Europe.

Predsjednik: Davor Ivanov

Dirigent: Stjepan Vuger

Zvonko Šiljac Šiljo, osnivač i dugogišnji dirigent orkestra

siljo

Zvonko Šiljac, osnivač je i dugogodišnji dirigent Akademskog harmonikaškog orkestra „Ivan Goran Kovačić“.

Maestro Šiljac se, kao desetogodišnjak, najprije okušao u tamburaškom orkestru, a tek u dvanaestoj godini života počeo učiti harmoniku da bi zatim širio iskustvo vlastitim muziciranjem u raznim harmonikaškim orkestrima. Dinamičnost njegovih iskustava svakako kulminira u osnivanju ovoga orkestra gdje u suradnji s brojnim ansamblima od samog početka njeguje nekonvencionalni, atipični repertoar, i to ponajprije tako da ga maksimalno nastoji usmjeriti prema suvremenosti. A upravo hrvatski suvremeni skladatelji, skladbama posvećenim orkestru, su mu dali u tome najsnažniju podršku.

S druge strane, Šiljini nazori o amaterizmu, poglavito način na koji je uspijevao spojiti i kao cjelinu održati nekoliko posve divergentnih stvari; srčanost s kojom amaterski glazbenici interpretiraju suvremenu glazbu, permanentno dinamičnu fluktuaciju članova orkestra najrazličitijih profila a da pritom orkestar svejedno uvijek zadržava svoj „profil“ i pedagoško, animatorsko, voditeljsko i stimulativno angažiranje, uvijek i opet, bez ustezanja, bili su zaslužni za učinke na kojima bi itekako pozavidjeli i profesionalci. Kako je to moguće?
Srcem! ?Ako stvaraš glazbu, onda si i sam glazba; ono si čime stvaraš glazbu. Iz takva habitusa proizlazi uvjerljivost i vjerodostojnost kojoj nitko ne može odoljeti!

Svojim je trudom, nevjerojatnom energijom i beskonačnom ljubavi prema glazbi i orkestru ostavio neizmjeran trag u mnogobrojnim članovima orkestra, a više od tri desetljeća orkestar je vodio s jednakom žarom i srećom te mu povjerio najvrijedniju baštinu na čuvanje i prenošenje mlađim generacijama. Znao je što ostavlja, i kome ostavlja. I to je činio s vjerom i ljubavlju!